Utstyrsliste til Yakitori

Japansk grilling! Det er ikke som å spise et vestlig, vell dandert måltid. Målet er heller at det tar litt tid så du rekker alt annet enn bare å spise; Snakke, le sammen og drikke. Japansk grilling handler om å dele et måltid og ha det hyggelig sammen! Dette er utstyret du trenger for at kvelden skal bli fullkommen.

Kullet er nøkkelen til å få umami

Det beste kullvalget for yakitori-grilling i Japan er hvit binchotan (trekull). Det får navnet sitt fra den hvite fargen på overflaten, som kommer fra blandingen av aske og jord som brukes til å avkjøle den etter karboniseringsprosessen.

Det er flere grunner til at binchotan foretrekkes fremfor vanlig svart kull
1. Gir fra seg minimalt med røyk (siden ingen kjemikalier er tilsatt)
2. Holder varmen mye lenger enn vanlig kull
3. De lange infrarøde strålene (og høye temperaturen) som binchotanen kullet avgir, fører til raskere matlaging siden strålene når langt inn i kjøttet, men danner raskt en skorpe på kjøttet så umamien i maten (spesielt kjøtt) forblir i kjøttet i stede for å dryppe ut
4. Høy temperatur vil resultere i et skarpt og gyldent eksteriør med en saftig innsats for kjøtt
5. Når enkelt 1000 °C hvis du lufter godt
6. Tilfører en subtil og naturlig forkullet karakteristikk til maten

Les våre guide til å tenne Binchotan-kull her –>

Hvorfor er spydene viktig

Det er hovedsakelig to spydtyper å velge i mellom; flate og runde. De runde er normalt tynnere, og derfor enklere å tre på spydene, men du mister noe «stabilitet» når du griller. En måte å få stabilitet med runde spyd er å tre to spyd igjennom kjøttet, spesielt hvis det er store stykker. De flate spydene er stabile, men du vil bruke lengre tid på å tre kjøttet på. De er også vanskeligere å få tak i.

Du kan få tak i bambusspyd hos en lokal grønnsakshandler. Kjøp gjerne litt fler enn du tror du trenger, det er alltid greit å ha liggende. Husk at du skal kjøpe korte spyd. Får du kun tak i lange spyd kan du klippe de kortere med en saks.

NB! Husk å bløtgjøre spydene. Spydene er laget av organisk materiale og under ekstrem varme, som Binchotan-kullet gir, vil du oppleve at spydene raskt kan ta fyr. For å unngå dette, la spydene ligge i vann minimum 30 minutter.

Grillen er unik i måten den holder på varmen og kan brukes inn

Yakitori lages på spesielle griller som kalles «konro». De er rektangulære og gjør at du får plass til så mange spyd som mulig på så liten plass som mulig. Bredden på grillen er tilpasset spydstørrelsen så det bare er kjøttet som ligger over den intense varmen, og endene på spydet unngår å brenne opp!

Grillen er laget av en spesiell keramikk som hindrer varmeutstråling. Dette gjør at grillene kan brukes på enhver bordflate uten at du trenger å være redd for å brenne bordet ved at varmen stråler igjennom grillen.

Yakitorigriller og -kull

kr 5.275,00
kr 7.999,00

Derfor handler du hos SkarpeKniver.com

Vi er Norges største utsalgssted for japanske kjøkkenkniver og her hos SkarpeKniver.com brenner vi for å spre kjøkkenglede. Hos oss får du rask levering fra vårt eget lager og 14 dagers returrett på alle varer du kjøper. Vi holder til rett utenfor Oslo og sender til hele Norge. Har du spørsmål om kjøkkenkniver, ta gjerne kontakt med oss på e-post eller telefon.