Slik tenner du Yakitori-kull (Binchotan)

Her følger noen gode tips til hvordan du tenner japansk Binchotan-kull til Yakitori-grilling for å sikre at du får høy varme på en effektiv og rask måte.

Før vi river løs på hvordan du skal tenne kullet, er det greit å gi en rask innføring i hva dette «magiske» kullet er for noe. Binchotan trekull er laget av forkullet Ubame eik, en japansk tresort, verdsatt for sin evne til å holde varmen, og gi en langvarig høy varme. Den vokser i kystregionen av Kishu, som har et ideelt fuktig og varmt klima. Kullet er svært hardt, og du merker tettheten så raskt du plukker opp en bit i hånden din. Du kan merke forskjell på vanlig kull og Ubame-kull ved å slå to biter sammen. Vanlig kull lager en tørr lyd, men Ubame-eik lager en metallisk lyd på grunn av sin harde tetthet.

Tenning av kullet

Søker du litt rundt på nettet finner du hovedsakelig to ulike måter å tenne dette harde kullet på; Med en grillstarter/kull skorsstein eller å varme det opp med en gassbrenner direkte. I denne guiden bruker vi en gassbrenner siden det går raskere og du har god kontroll på alle kullstykkene.

Bruk en gassbrenner

Bruk en gassbrenner fra Biltema. Gassbrenneren må være sterkere enn «souffle»-brenneren du har fra da du har brent litt sukker, med mindre du vil bruke et par timer (Ja, vi har gjort feilen selv :P). En slik gassbrenner er også langt rimeligere enn alternativer fra andre tilbydere.

Varm opp kullet, stykke for stykke

Siden flammen er ekstremt sterk, men fortsatt har et begrenset område den kan varme opp, anbefaler vi at du varmer opp kullbitene steg for steg.

Legg to kullbiter nederst i det ene hjørnet. Legg så to kullbiter på toppen. Når du har fått skikkelig varme i de to bitene som du har lagt i bunnen tar du de som ligger på toppen og legger ned i bunnen ved siden av de to som du har varmet. Du utvider nå varmeflaten. Legg to nye kullstykker på de to varme kullstykkene du allerede har varmet. Mens de tar til seg varmen fra de kullstykkene som allerede er varme, starter du å varme opp de to stykkene du flyttet ned. Følg samme metode og varm opp fra enden.
Fortsett å jobbe deg igjennom nye kullbiter med samme teknikk.

Tips! Sørg for å holde varmen jevnt på samme sted over tid. Ikke bli utålmodig. Det gir større effekt!

Når du har fått fyr er kullet rødglødende, men du vil aldri oppleve at det «brenner» som vanlig kull. Husk å tilføre oksygen ved å blåse for å gi ekstra «gass» på varmen når du ønsker å øke varmen under grillingen. Noe støv vil komme opp, men det er begrenset.

Hvor mye kull trenger du?

Har du en medium Koncho-grill, det vil si to rister, vil vi anbefale 9-12 stykker kull. Da vil du ha nok til en sone med veldig høy varme og en sone med god varme.

Avslutningstips! Kullet kan gjenbrukes. Når du er ferdig med å bruke kullet fyller du en stor stålbolle med kaldt vann og bruker en klype for å legge kullet over i vannet. Det avkjøles, og kan brukes igjen når det er blitt tørt. Hvis du ikke slukker kullet vil det brenne i 4-5 timer.

Hva skal du ikke gjøre?

Hele poenget med å bruke tid på å varme opp dette kullet så nøysomt er at du får en ekstrem god varme, uten at det avgir kunstige smaker som gassgrilling eller tennveske gjør. Derfor frastå fra å bruke tennveske. Du må gjerne bruke en gassbrenner til å varme kullet.

Yakitorigriller og -kull

kr 5.275,00
kr 7.999,00

Derfor handler du hos SkarpeKniver.com

Vi er Norges største utsalgssted for japanske kjøkkenkniver og her hos SkarpeKniver.com brenner vi for å spre kjøkkenglede. Hos oss får du rask levering fra vårt eget lager og 14 dagers returrett på alle varer du kjøper. Vi holder til rett utenfor Oslo og sender til hele Norge. Har du spørsmål om kjøkkenkniver, ta gjerne kontakt med oss på e-post eller telefon.