Sannheten om damask-stål

I butikken vår går det sjelden en dag uten at vi blir stilt disse spørsmålene – «Er disse knivene med mønster laget av Damaskus-stål? Og er Damaskus-stål bedre?»

Det korte svaret? «Nei»!

For over tusen år siden, i byen Damaskus, ble de lokale smedene ansett som de beste i verden for sin unike teknikk innen stålfremstilling. De sier at denne metoden produserte de vakreste sverdene i hele verden. Hvordan de ble laget er et heftig diskutert emne, men én ting er sikkert: de var vakre. Klingene hadde intrikate mønstre og teksturer som opprinnelig ble antatt å være resultatet av folding. Ikke bare var de eksepsjonelt tiltalende å se på, men ytelsen deres ble sagt å være virkelig spektakulær. Det var rykter om at disse «Damaskus»-sverdene kunne holde en skarp egg i en urimelig lang tid og var mye mindre utsatt for flising og skader.

Disse historiene er imidlertid i stor grad ubekreftet. De opprinnelige teknikkene og oppskriftene har gått tapt gjennom tidene og har, for all hensikt og formål, blitt myter. Disse legendene inneholder utvilsomt i det minste noe sannhet – Rapporter om stålkvalitet i år 900 e.Kr. er på det beste uklare, men det antas at de fleste stålprodukter var omtrent like holdbare som hard plast.

I løpet av de siste århundrene har vi mennesker gjort betydelige fremskritt innen metallurgi. Stålarter som VG-10, SG2, Aogami Super eller ZDP-189 er alle helt nye sammenlignet med Damaskus-stål. Utenom romantiske og kunstneriske egenskaper, er det ganske vanskelig å realistisk forestille seg at århundrer gamle Damaskus-stålsverd var mer kapable enn moderne knivstål med høyt karboninnhold som produseres i dag. I dag er det utseendet til Damaskus-stål som de fleste smeder prøver å etterligne, heller enn ytelsen.

    

Som du kanskje vet eller ikke vet, blir de fleste high-end japanske kniver laget ved hjelp av «sanmai»-teknikken. Kort sagt er det en tynn kjerne av hardt, sprøtt stål som utfører kuttingen. Denne er laminert mellom to lag av mykere stål som fungerer som en støtdemper. Tenk på en sandwich med skinke som henger over kanten – skinke er kjernen, brødet er omhyllet. ‘Damaskus’-stål brukes i omhyllet, ikke kjernen, så hva er poenget med å bruke Damaskus-stål? Rett og slett for å se pent ut!

Vi bruker begrepet «Damaskus» fordi de fleste nå bruker det som et fellesbegrep for kniver laget med lagdelt stål, og smedene vi samarbeider med bruker til og med begrepet for å beskrive kniver med et lagdelt utseende. Begrepet «Suminagashi» brukes også noen ganger, og refererer til en teknikk for papir- og stofffarging der blekk blir virvlet oppå vann, og skaper et lignende mønster som Damaskus. Den overveldende flertallet av «Damaskus-stål» kniver fra Japan er laget av mange lag stål som er sveist sammen og manipulert av smeden for å få dem til å se kule ut.

Nå som vi har fått det av veien, hvordan gjør de det? Det er mange måter å oppnå denne effekten på, så la oss se nærmere på noen forskjellige teknikker.

Mange av våre smeder kjøper rett og slett ferdiglagd stål med flere lag allerede inkludert. Med tanke på hvor vanskelig jobben deres allerede er, bebreider jeg dem ikke! Masakage Kumo blir smidd for hånd av Katsushige Anryu-san ved hjelp av forhåndslaminert Damaskus-stål. Å kjøpe høykvalitets forhåndslaminert stål sparer smeden mye tid, slik at du kan få noe som ser virkelig imponerende ut uten å tømme lommeboken.

Etter at disse knivene nesten er ferdige, bruker smedene en prosess som kalles «syreetsing» for å virkelig få Damaskus-finishen til å skinne. Å senke bladene i et bad med syre er det som gir stålet det dype grå utseendet, mens nikkel ofte brukes som brukes slik at stålet forblir sølvhvitt. Når du ser en av dem på nært hold, ser du hvor overraskende vakre de kan bli!

Så, er damask-kniver bedre enn ikke-damask-kniver? Personlig synes vi de ser fantastiske ut. De kan rett og slett være kunst. Hvis du bare trenger en kniv som kan holde en skarp egg, og du ikke bryr deg om hvordan den ser ut? Sjekk ut PS60 Sanken eller Tojiro DP-3 layer, de er rett og slett fantastiske kniver, men ser «vanlige» ut! Men digger du looken på damask-knivene, så sjekk ut disse rå knivene du kan velge i mellom: