Slipestein – dette er alt du trenger å ha

Å komme i gang med slipestein er enklere enn du tror, men det er viktig å ha riktig utstyr! Med et par enkle slipestein så har du alt du trenger for å gjøre knivene dine like skarpe som nye, hvis ikke skarpere.

Hva er grit/korningsgrad?

Grit eller korningsgrad sier noe om hvor grov slipesteinen er og hvor effektivt den fjerner stål. Som med sandpapir, lavt tall betyr enda grovere. Slipesteiner som brukes på kniver kommer normalt fra 220# til 10.000#, men du trenger ikke alle kornstørrelsene. For kjøkkenkniver, så skal du som oftest skjære ting med fiber som for eksempel grønnsaker, da vil du gjerne ha litt “tenner”. Jo høyere opp du går i grit, desto finere og mindre blir tennene; på et tidspunkt blir tennene for fine til å være effektiv på grønnsaker som gjør at den oppleves mindre skarp. Vi pleier ofte å anbefale en miks mellom 220-400 til 1500-3000 i steiner, da har du i praksis alt du trenger.

Slipestein – Disse trenger du

En god kombo er å ha 220/1000/3000 grit, da har du alt du trenger. En 220# grov stein som du bruker til å avvirke godt med stål og gjør det enkelt å sette opp kniveggen igjen. Vi får av og til spørsmål om en trenger en grov stein hvis knivene er skarpe, og det enkle svaret, er ja det trenger du. Du vil alltid ha behov for å sette opp eggen så dette er det viktigste du kjøper.

Etter at du er ferdig på 220# trenger du å polere kniveggen og en 1000/3000# stein er perfekt for å gjøre denne jobben. På 1000# steinen får du enkelt polert opp tennene til en god størrelse som er veldig effektiv på for eksempel grønnsaker. 3000# steinen er god til å gjøre siste finpoleringen hvis du vil raffinere eggen enda mer. Skal du f.eks skjære kjøtt eller fisk vil du oppleve et enda finere snitt ved å polere opp på 3000#.

Til slutt trenger du å holde steinene fast når du sliper. Her kan du enten velge en antiskli matte eller en plastikkholder med antiskli knotter som hjelp. Velger du en holder får du løftet steinene litt opp fra benkeplaten som gir deg bedre plass til fingerne mens du sliper.

SKAL DU SLIPE MYE?

Les vår guide til Naniwa Professional steiner her.

Våre bestselgere

Les også