Vinglass – den ultimate guiden

vinglass-riesling

Når det kommer til vinglass, kan mengden av alternativer å velge mellom virke overveldende for den gjennomsnittlige vinelskeren. Hvordan vet du hvilket vinglass som er riktig for deg? Og er det virkelig nødvendig å ha en annen type vinglass for forskjellige vindruer?

Det er absolutt ikke nødvendig, men det er også sant at visse vinglass fungerer bedre med bestemte typer vin. Så selv om spesielle glassvarer kanskje ikke er avgjørende, kan de riktige vinglassene få frem det fulle potensialet til vindruene du liker å drikke.

Tongue Map, wine tasting, wine glasse

La oss utforske vitenskapen bak glassvarers påvirkning på vinsmaken. Deretter skal vi se på hvilke typer vinglass som fungerer best for bestemte vinstiler.

Vitenskapen om riktig glass

Tro det eller ei, folk har faktisk tatt seg tid til å studere hvordan vinglass påvirker din oppfatning av vin. Tidlige teorier som støttet formen på vinglasset leder vin til forskjellige områder på ganen din hver gang du tar en slurk. Avhengig av hvor vinen treffer tungen din, oppfatter du dens egenskaper forskjellig. Denne teorien var basert på opprinnelsen til smaktungekartet avbildet av den tyske forskeren David P. Hänig i 1901. Hänig bestemte at vi får søte smaker på tuppen av tungen og salt smak på sidene av tungen vår nær tuppen. Sur smak oppfattes på sidene av tungen vår nær ryggen og bitter smak på baksiden av tungen.

Tungekart, vinsmaking, vinglass

Tilsynelatende, avhengig av hvor et glass leverer vindråpene på tungen din, vil du oppfatte visse egenskaper ved vinen mer direkte; dvs. bitre tanniner, surhet, sødme eller søte fruktsmaker. Imidlertid ble denne teorien fullstendig avkreftet. Nylig har forskere avdekket at alle områder av munnen som inneholder smaksløker er følsomme for alle smakskvaliteter. Med andre ord, individuelle smaksegenskaper er ikke begrenset til bestemte deler av tungen.

Så, hvis det ikke er på grunn av smak, hvordan påvirker vinglass vår vinsmakingsopplevelse? Yale nevroforsker Gordon Shepherd skrev en hel bok om saken med tittelen Neuroenology: How the Brain Creates the Taste of Wine. I boken sin konkluderer Shepherd at luktesansen vår spiller en større rolle i hvordan vi smaker vin. Han sier: «Smak som et sensorisk system spiller faktisk en begrenset rolle i vinsmaken.»

Derfor påvirker ulike former av glass hvordan du oppfatter aromaer.

Hvordan vinglass påvirker aromaer

For å illustrere denne ideen brukte en japansk studie et termisk «sniffer-kamera» for å fange hvordan forskjellige glass påvirker etanolfordampning fra vin. De brukte den samme 13°C rødvinen i et rett drikkeglass, et cocktailglass i martini-stil og et standard rødvinsglass. Sistnevnte ledet etanoldampene oppover i en konsentrert ringformasjon. Med andre ord, et vinglass leverer best etanoldamp direkte til nesen når du lukter en vin.

Hvorfor spiller det noen rolle hvordan vi oppfatter etanoldamper? Fordi disse dampene fører aromatiske forbindelser fra vinen til nesen vår. Deretter bestemmer våre luktsensoriske reseptorer i utgangspunktet hvordan vi oppfatter vinen. En av de mest innflytelsesrike faktorene på aromaoppfatning ser ut til å være forholdet mellom maksimal diameter på et vinglass og diameteren på glassets åpning.

Generelt kan en bredere åpning legge vekt på overveldende aromaer. Mens en smalere åpning hjelper til med å konsentrere mer subtile aromaer.

De beste vinglassene for forskjellige vinstiler

Med det ovennevnte i bakhodet kan vi generelt konkludere med fyldige viner med høyere alkohol er mer egnet til store glass med bredere åpninger. For viner med høyere alkohol betyr en bredere åpning og større bolle at en større mengde vin er i kontakt med oksygen. Dette hjelper til med å fordampe etanoldamper, og dermed distribuere aromaer. For røde viner frigjør denne større introduksjonen til luft mange av deres komplekse, flyktige forbindelser og myker opp tanniner.

Mens lett til middels fyldig hvitvin og rosé generelt gjør seg best i vinglass med mindre buede boller og smalere åpninger, noe som bidrar til å rette vinens aromaer til sansene dine. Disse vinene har vanligvis mindre etanol å fordampe og spre.

Hvitvinsglass

Hvis du er en som ønsker å kjøpe en del vinglass og finner det interessant kan du slippe unna med kun to typer glass til hvitvin.

Lett til middels fyldig hvitvin

For dine lette til middels fyldige hvitviner, velg et vinglass med en mindre bolle og smalere åpning som de to avbildet her. De fleste av hvitvinene dine kan med hell serveres i disse mindre glassene for å bevare blomsteraromaer, bedre opprettholde kjøligere serveringstemperaturer og levere flere aromaer til nesen din.

Denne glasstypen er ideell for viner som Sauvignon Blanc, Albariño, Pinot Grigio, Vermentino, Riesling, etc. og mest rosé.

Hvitvinsglass

Fyldig hvitvin

Server fyldige hvitviner i vinglass med stor bolle og bredere åpning. Disse glassene støtter den kremete teksturen og den fyldige munnfølelsen til vinen. De hjelper også med å konsentrere mindre tydelige aromaer da de tillater mer etanolfordampning. RIEDEL skapte først store hvitvinsglass som dette og kalte stilen Montrachet, og antydet hvilke vintyper som er ideelle for dette glasset.

Chardonay hvitvinglass

Bruk dette vinglasset til fyldig Chardonnay (som Montrachet!), Viognier, hvit Rioja, hvit Rhône-blanding (Marsanne/Roussanne), sørafrikansk Chenin Blanc, etc.

Vurder stettlengde

Du vil kanskje legge merke til at de fleste hvitvinsglass har lengre stilker sammenlignet med rødvinsglass. Dette er ment å skape større avstand mellom hånden og skålen i glasset, og hjelper til med å holde vinen kjølig.

Rødvinsglass

Mens det er flere rødvinsglass tilgjengelig for kjøp, trenger du faktisk tre ulike forskjellige former for å dekke alle rødvinsbasene dine.

Fyldige rødviner med høye tanniner

For denne vinstilen vil du ha det som er kjent som et Bordeaux-glass. Lengden på disse glassene skaper mer plass mellom nesen og vinen. Følgelig tillater dette en strøm av etanoldamper å bevege seg forbi nesen din, slik at du kan oppleve flere av vinens aromatiske forbindelser og mindre av de høyere nivåene av alkohol. Mens den større størrelsen på bollen fremmer etanolfordampning. Den bredere åpningen av vinglasset gjør det også mulig for vinen å flyte jevnere på ganen din for å oppleve den fyldige følelsen.

Denne stilen av glass er ideell for Bordeaux-blandinger, Cabernet Sauvignon, Merlot, Petite Sirah, etc.

Middels til fyldig rødvin med smakfulle eller krydrede egenskaper

Denne vinstilen krever et middels fyldig glass, som er mindre enn et Bordeaux-glass med en mindre bolle og litt smalere åpning. Det er mer et standard rødvinsglass som holder mer etanoldamp inne i glasset samtidig som det myker opp noen av rødvinens egenskaper. Salte eller krydrede smaker vil bli introdusert til ganen din mer progressivt fra den smalere åpningen.

Bruk dette vinglasset til røde viner som Syrah, Malbec, Zinfandel, etc

Lyse eller mer delikate røde

For lette eller delikate rødfarger, se til Burgundy-glasset. Dette vinglasset har en bredere bolle som buer seg inn i en relativt bred åpning, som er mindre enn bollens diameter. Formen tillater aromatisk konsentrasjon, etanolfordampning og oppmuntrer vinen til å renne over ganen.

Burgunderglass er ideelle for rød Burgund, Pinot Noir, Nebbiolo, Gamay, Schiava, Freisa, etc.

Champagne eller musserende vinglass

Tullipanglass
En annen tankegang tilsier at alle musserende viner bør serveres i tulipanglass eller brede tulipanglass fordi de samler mer aromater med den bredere bollen. Dermed kan disse glassene være best for aromatiske, fruktige stiler av musserende vin (og for rosé også).

Dessert vinglass

Hvis du drikker mye portvin eller sherry, kan du vurdere å kjøpe det aktuelle glasset for begge vinene. Siden disse vinene er høyere i alkohol av natur, er den lille størrelsen på dette glasset ideelt for riktig serveringsstørrelse. Mens den mindre åpningen hindrer deres karakteristiske høye alkohol i å fordampe.

Andre hensyn

Først og fremst bør du vurdere budsjettet ditt. Hvis du ikke har råd til å bruke penger på forskjellige typer vinglass (eller hvis du heller vil bruke de pengene på vin), så ikke bekymre deg for det! Et standard rødvins- og hvitvinsglass vil duge.

Hvis du skal dele ut pengene for kostbare stilkvarer, vær forberedt på vedlikeholdet. Finere glass krever også finere stell, det vil si håndvask og tørking. Disse RIEDEL mikrofiberpoleringsklutene gjør underverker for å fjerne vannflekker.