Guide: Vedlikehold den japanske kjøkkenkniven din

Du har kanskje fått deg en ny kjøkkekniv til jul? Eller gitt bort en? Her er de viktigste tingene du trenger å vite for å vedlikeholde din japanske kjøkkenkniv!

Hva skal du ikke kutte med din japanske kjøkkenkniv

Japansk stål er mye hardere enn vanlig knivstål, noe som er grunnen til at det holder seg så godt. Det betyr også at kniven vil sprekke hvis du prøver å kløyve gjennom bein eller frossen mat. En enkel huskeregel: Ikke kutt noe du ikke ville bite med egne tenner. Bør du da kutte så tett på beinet når du bener ut? Det må gjerne gjøre, bare ikke prøv splitte igjennom det.

Å åpne metallbokser eller kutte frossen mat er også forbudt. Har du harde rotfrukter så vil vi kanskje anbefale at du bruker noe annet enn den tynne, nye japanske kjøkkekniven din. Opp igjennom årene så har vi sett mange kniver som har mistet en god del stål på å ikke følge disse rådene dessverre.

De beste skjærebrettene for japanske kjøkkenkniver

Overflaten du kutter på er den som er mest skyldige i å sløve knivene dine. Du vil føle at kniven din biter litt inn i brettet. Hvis materialet er for hardt og kniven hopper av overflaten, vil den bli sløv veldig raskt. Vi anbefaler tre- eller plastskjærebrett. Vil du ha treverk skal du se på endevedsfjøler (vi har noen lekre i eik) eller paulownia-tre som er veldig mykt. Vi elsker også de supermyke gummi-brettene fra Hasegawa. Hold deg unna bambus, marmor, glass, skifer og rett og slett alt som er hardere enn stålet i kniven din.

kr 1.795,00

Slik vasker du en japansk kjøkkenkniv

Uansett om du har en kniv i høykarbonstål eller rustfritt stål, bør du få i deg vane med å skylle av kniven med en fuktig såpeklut eller svamp, og tørke den grundig etter hver bruk. La ikke den nye kniven tørke i luften, spesielt ikke hvis den er laget av høykarbonstål, da den kan ruste. Selv rustfritt stål kan ruste hvis det blir vått for lenge!

Og noe vi føler de fleste har fått med seg, hold kjøkkeknivenunna oppvaskmaskinen! Den ekstreme varmen og fuktigheten i en lengre periode er elendig for kniven og vil skade både håndtaket og kniveggen. Det kan til og med føre til at rustfritt stål rustes, så vask alltid for hånd.

Oppbevaring av dine japanske kjøkkekniver

Du har sannsynligvis en skuff full av tilfeldige kjøkkenredskaper. Kniven din vil bli skadet hvis den dingler rundt der sammen med de andre verktøyene, så pass på å oppbevare den sikkert. Vis heller frem kjøkkenkniven på en magnet for å beundre den, eller ha den i en knivblokk. Hvis du må oppbevare den i en skuff, har vi billige plastkantbeskyttere med et mykt interiør som holder bladene (og deg) trygge for skader, alternativt oppbevar den i esken!

kr 85,00

Interessert i hvordan du vedlikeholder den japanske kjøkkenkniven din med sliping?

Se vår slipespesialist Harald forklare hva du trenger her.