Brynestein – det ultimate slipeutstyret

Vi har lagd en grundig steg-for-steg video —> Se her

Selv kvalitetskniver bør vedlikeholdes daglig eller ukentlig for at de skal holde seg skarpe. Harald Andersen, knivsliper og knivbygger hos SkarpeKniver.com, foretrekker en flat brynestein til knivvedlikehold fremfor den mer vanlige brynestaven. Et flatt bryne har flere bruksområder og fungerer på flere typer kjøkkenkniver.

Brynestein

Utbredt i Japan
– Hvis du har en tradisjonell japansk kniv med bred slipefase, som for eksempel noen sushi- og sashimikniver har, er du avhengig av en brynestein eller slipestein for å kunne skjerpe knivene, sier Andersen.

I Japan har de fleste husstander en brynestein. Også i Norge er de blitt mer og mer utbredt etterhvert som fler Nordmenn har lyst til å holde knivene sine skarpe.

– Her hjemme er det mest vanlig å bruke slipestein til å skjerpe tollekniver eller jaktkniver, men de fleste gjør det på feil måte. Det er viktig å føre kniven jevnt over brynesteinen og sørge for at hele eggen blir skjerpet, fra spissen til hælen, forteller Andersen.

Hold et jevnt trykk med konstant vinkel når du sliper på brynesteinen. Sørg også for å ha litt vann på brynet slik at metallstøvet fjernes fra steinen med hvert trekk, og motvirker den uønskede varmeutviklingen som friksjonen skaper.

Se Andersen demonstrere i videoen øverst i artikkelen.

Du kan se alle våre brynestein ved å klikke her.

-12%