Kushiyaki – Japanske biffspyd

Forbredelse: 2 timer
Matlaging: 5 min
Personer: 2-4
Passer med: Ris, vårløksalat

Utstyr: Yakitori grill, Binchotan kull, skarp kniv, grillspyd, grillklype og mat ingredisenser

Flere oppskrifter

Historie: I japansk matlagning refererer «kushiyaki» til all mat som er spyd og grillet. Det inkluderer biff, kylling, svinekjøtt, innmat, sjømat og grønnsaker. Selv om det er mindre vanlig, refererer begrepet «kushiyaki-ya» til restauranter som spesialiserer seg på grillmat.

- Kushiyaki and Yakitori -

En populær japansk rett med grillspyd og grillet som vestlige er ganske kjent med, er yakitori, som betyr grillet kylling (grønnsaker og innmat) grillet over åpen flamme. I Vesten har dette begrepet blitt brukt for å referere til nesten alt som er spyd og grillet. På samme måte refererer «yakitori-ya» til en japansk restaurant som spesialiserer seg på alle typer grillmat.

Mens de ofte nytes på restauranter, kan kushiyaki og yakitori enkelt lages hjemme, spesielt om sommeren når grilling er mer populært.

Denne japanske oppskriften på grillspyd har en dristig asiatisk smaksprofil full av velsmakende og søte godsaker fra den soyasausbaserte marinaden. Søtmen til disse biffspydene minner om en teriyakisaus, men tilsetningen av japansk sake, ingefær, hvitløk og løk vil minne deg om at dette ikke er ditt gjennomsnittlige tykke og søte teriyakispyd, men snarere en sofistikert asiatisk biffrett.

Biff kushiyaki er en flott hovedrett for et intimt familiemåltid eller store fester eller gryteretter. Oppskriften nedenfor kan enkelt multipliseres for å få plass til store selskaper.

- Ingredienser -

Til biffspydene:

  • 500 gram med flank steak
  • bambus eller metal spyd

For marinaden:

  • 1,5 dl sukker
  • 2 dl soyasaus
  • 3 ss sake
  • 1 liten bit ingefær, revet
  • 1 til 2 fedd hvitløk, knust
  • 2 ss sesamfrø, pluss mer etter smak
  • 2 ss rapsolje
  • 2 purreløk, hakket

- Stegvis tilbredning -

1. Samle ingredienser

Kutt og gjør klar ingrediensene. Dette sparer deg for tid og stress.

2. Gjør grillspydene fuktige

Legg grillspydene i en form med kaldtvann eller i en oppvaskkum. La de ligge i ca 1 tine eller over natten. Dette vil sørge for at spydene ikke brenner på grillen. Alternativt, prøv metal grillspyd.

3. Blande ingrediensene til marinaden 

Bland sukker, soya saus, sake, ingefær, hvitløk, sesamfrø, rapsolje og purreløk i en medium bolle. 

4. Rist eller rør sammen ingrediensene 

Bland sammen sausen og sett den i kjøleskapet.

5. Del opp kjøttet og gjør klar grillen 

Gjør klar grillen til ca 175-200 grader. Du kan bruke både gas og kull. Vi anbefaler bruk av yakitorigrill.

Del opp flank steaken i 2×2 cm biter. 

 

6. Mariner kjøttet 

Mariner kjøttet med marinade i en pose, plastikk container eller skål i kjøleskapet. For å få ordentlig god smak, la det ligge i kjøleskapet i minst to timer. Ved å la kjøttet marinere i mer enn fire timer vil resultatet bli at kjøttet smaker for salt. Dette grunnet soya sausen i marinade. 

 
 

7. Lag grillspyd

Ta bambusspydene fra vannet, og sett flere biffstykker på spydene. Vi anbefaler 4-5 biter per spyd. Du kan kvitte deg med resten av marinaden etterpå. 

 

8. Grill kjøttet – Bon Appétit 

Grill biff kushiyaki over medium eller høy varme til spydene er så gjennomstek som du ønsker de. Siden bitene er såpass små vil ikke det ta lang tid før de ofte er ferdig stek. Pass på at de ikke blir overstekt. Da kan de bli litt seige. Enjoy!

 

Det er bare å invitere venner og familie!

Deler av oppskrift og bilder fra The spruce eats».