Yaxell kjøkkenkniver – kombinasjon av ny teknologi og tradisjonelt håndverk

Kniver fra Yaxell.

Vi i Skarpekniver er stolte over å kunne presentere årets fineste julegave, nemlig kniver fra knivmerket Yaxell. Yaxell lager sine kniver basert på gamle sverdsmedteknikker forent med moderne teknologi. Resultatet? Sylskarpe og utrolig vakre kniver.

Hemmeligheten bak Yaxell-knivene

Yaxell ble grunnlagt i byen Seki i Japan i 1932, som er kjent som hovedstaden for japansk kniv- og sverdproduksjon. Familiebedriften drives i dag av Takeshi Yamada san, som er fjerde generasjonen knivmaker.

Utvalgte Yaxell-kniver:

Se flere av våre julegavetips fra Yaxell nederst i artikkelen.

Knivene til Yaxell produseres gjennom flere, nøye utvalgte steg. Først stanses knivbladene ut for hånd fra en stålplate av høyeste kvalitet. Deretter varmes bladene opp i tre omganger, den siste gangen opp til en temperatur på 1050 grader.

Til slutt kjøles knivene ned til -75 grader, for deretter å varmes opp en gang til. Det siste trinnet er unikt for japansk knivproduksjon og mye av hemmeligheten bak herding av disse knivene!

Etter herdingen monteres knivhåndtakene. Yaxells knivhåndtak produseres i to typer materiale: pakkawood og micarta. Begge materialene passer utmerket i kjøkkenmiljøer og gir håndtak som er gode å holde i.

Til slutt slipes hver kniv for hånd av en slipemester og mange av dem graveres også med japanske tegn.

Skarpekniver fører tre serier fra Yaxell: Zen, Ran og Gou.

Zen fra Yaxell
zen

Yaxell Zen er en prisbelønt knivserie. Tre år på rad har seriens kokkekniv vunnet Aftonbladets store knivtest. Bladet på knivene består av 37 lag stål. Kjernen er laget av hardt VG10-stål og de andre stållagene av mykere stål. Denne oppbyggingen gir knivene en fantastisk egg i kombinasjon med ekstrem styrke og rustbestandighet. Hardhetsgraden er 61 HRC.

Serien har en svært unik karakter. Knivbladene har en hamret overflate som Yaxell har valgt å bevare på knivenes øvre del. Den nedre delen er polert, slik at de vakre stållagene trer frem. Det lille ekstra er den håndlagde logoen i knivbladet.

Knivhåndtaket er produsert av svart micarta. Materialet er laget ved at linduk og spesialplast sammenføyes under høyt trykk. Dette gir et hardt, vannfast og hygienisk materiale som passer godt i kjøkkenmiljøer. Håndtaket er festet ved hjelp av to kraftige stålnagler.

Ran fra Yaxell
Ran

Ran betyr «den utmerkede» på japansk, noe som er et særdeles passende navn på en utmerket knivserie. Bladet på knivene i Yaxell Ran består av 69 lag damaskusstål. Kjernen er laget av hardt VG10-stål og de andre stållagene av mykere, mer rustbestandig stål. Det gjør at knivene er ekstremt skarpe og holder skarpheten lenge. Stållagene er både hamret og polert for å skape den vakre overflaten på bladet. Hardhetsgraden er 60–62 HRC.

Knivhåndtaket er produsert av svart micarta. Materialet er laget ved at linduk og spesialplast sammenføyes under høyt trykk. Dette gir et hardt, vannfast og hygienisk materiale som passer godt i kjøkkenmiljøer. Håndtaket er festet ved hjelp av to kraftige stålnagler. I enden av håndtaket sitter det til og med en rustfri knapp som sørger for at kniven er perfekt balansert.

Gou

Yaxell Gou er en enestående knivserie – bokstavelig talt. Navnet betyr «den enestående» på japansk. Knivbladet er bygget opp av 101 lag med damaskusstål. Kjernen er laget av slitesterkt SG2-stål og de andre stållagene av mykere, mer rustbestandig stål. Det gjør at knivene er ekstremt skarpe og holder skarpheten lenge. Som det lille ekstra er alle blad gravert med det japanske tegnet for Gou. Hardhetsgraden er 62–64 HRC.

Knivhåndtaket er produsert av svart micarta. Materialet er laget ved at linduk og spesialplast sammenføyes under høyt trykk. Dette gir et hardt, vannfast og hygienisk materiale som passer godt i kjøkkenmiljøer. Håndtaket er festet ved hjelp av tre kraftige stålnagler. I enden av håndtaket sitter det til og med en rustfri knapp som sørger for at kniven er perfekt balansert.

Disse Yaxell-knivene anbefaler vi til julen 2020