Slik holder du en kjøkkenkniv riktig – Ulike teknikker

Etterhvert som du får flere kjøkkenkniver i knivblokken din, og du har blitt kjent med de, innser du kanskje at knivene gjør sitt beste når de blir holdt på en spesiell måte? Enhver kjøkkenkniv har sitt formål, og hvordan du holder de bør også tilpasses oppgaven. Her finner du noen beskrivelser av enkle teknikker som passer til ulike knivtyper og matvarer.

«Presse»-teknikk

Denne teknikken er godt egnet til å overføre kraft, derfor er den spesielt god å bruke når du skal skjære mat som er trevlet/fullt av tråder/fiber. Dette er en av de mest allsidige teknikkene, og kan anbefales til de fleste bruksområder.

Passer til Kokkekniv, Deba (japansk fiskekniv), Santoku/Nakiri (japansk grønnsakskniv), Kinesisk kniv, Yanagiba (sushikniv)

Legg kniven i hånden og plasser pekefingeren på undersiden av knivbladet. Putt så tommel på andre siden av knivbladet og «skjær». Bruk pekefingeren til å tilføre mer press. Oppsummering: Ekstra stabilitet ved å flytte balansepunktet, samtidig som det gir bedre kraft overføring.

«Gripe»-teknikk

Standard «gripe»-teknikk. Effektivt for å finkutte, spesielt grønnsaker.

Passer til Kokkekniv, Deba, Santoku/Nakiri

Legg kniven i håndflaten, mellom tommel og pekefinger. Knivbladet vender opp. Grip rundt håndtaket Tommel og pekefinger skal holde på bolsteret/toppen av håntaket Bruk hele håndflaten og pekefinger/tommel til å gripe, for best effekt..

«Peke»-teknikk

Pekefingeren lar deg enkelt styre kniven, og gir deg god kontroll over kraften du skjærer med. Du ser ofte sushi-kokker bruke denne teknikken.

Passer til Deba, Yanagiba (sushikniv)

Med eggen opp, plassèr bladet på pekefingeren. Med resten av fingrene, grip håndtaket. Hold håndtaket fast med lille-, mellom- og ringefingeren. Peke-teknikken gir deg god kontroll.

«Skrelle»-teknikk

Brukes til å skrelle og rense grønnsaker/frukt med en mindre kniv.

Beveg det du skal skrelle, ikke kniven, for best resultat.

Passer til Universalkniv

Plasser knivbladet på pekefinger og de midterste fingrene. Klem med tommelen for å holde knivbladet. Med lille- og ringefinger, hold håndtaket. Pass på at fingrene på bladet ikke rører kniveggen. Beveg objektet, ikke kniven.

«Penne»-teknikk

Har du hatt lyst til å lage dekorativ mat? «Penne»-teknikken og en liten universalkniv gir deg kontrollen du trenger.

Passer til Universalkniv

Hold håntaket som du holder en penn. Plasserer pekefingeren på knivbladets rygg. Trekk til deg lille- og ringefingeren. Bruk håndleddet og pekefingeren for å styre bevegelsene.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.