Omtale: PS60 Sanken – sinnsyk skarphet for pengene

Vi har jobbet med PS60 Sanken-knivene siden 2018 og det er rett og slett en av de beste knivene med vestlig håndtak for pengene som vi har kommet over. 

Innovativt knivstål gir ekstrem slitestyrke

Stålet som det er tatt utgangspunkt i, er Hitachi Gin5, som er et av de mest populære stålene brukt i barberblader, produsert over hele verden. Stålet er relativt likt som AEB-L og 13C26-stålene hvis du ønsker å sammenligne egenskapene.

Sanken klarer å herde stålet til 60-61 HRC gjennom en spesiell varmeherdingsprosess, samt øke slitestyrken på stålet gjennom en kuldebehandling med flytende nitrogen ved minus 180 grader. Denne kuldebehandlingen omgjør Austenite i stålet til Martensite, og resultatet er en skikkelig slitesterk knivegg!

Sanken som produsent har lang tradisjon for å finne nye og innovative stålløsninger som ikke finnes i kjøkkenkniver fra før, og her har de lykkes med noe nytt som gir en skikkelig høy kvalitet på knivbladet. Derfor heter serien PS60; PureSteel 60. 

Ensidig slipefase øker skarpheten

Kniven er slipt asymetrisk, ca 80/20 som gjør det til en høyrehendt kniv. Denne måten å gjøre slipefasen på kan kun gjøres med «mono»-stål, altså stål som har samme ståltype igjennom hele knivbladet. Effekten du får ut av det, er en ekstremt effektiv knivegg, siden den totale vinkelen blir mye spissere enn en kniv som er slipt 50/50. 

Vår anbefaling

Gjennom de siste årene har vi testet denne kniven både i bruk og slipt mange av de flere ganger, og det er uten tvil den beste vestlige kjøkkenkniven i denne prisklassen. Vi synes den utklasser tilsvarende kniver i for eksempel seriene: Mac Pro, Masamoto VG, Tojiro DP og Misono UX10.

Skal du velge en «entry level» japansk kniv er dette vår anbefaling!

Utvalgte kniver fra PS60 Sanken