Hvilke kniver bør man ha hjemme på kjøkkenet?

Kjøkkenkniv

Vi skal være de første til å innrømme at de fleste kundene våre er menn. Menn som presser tomlene andaktsfullt mot skarpe knivsegger og speiler seg betatt i det blanke stålet. Menn som kjøper verktøy, og snakker henført om stålkomponenter og slipefaser.

Men denne artikkelen er ikke til dem. Den er til deg som har andre ting å tenke på enn kniver. Til deg som smører matpakker og lager frokost, middag og kveldsmat og ellers får hverdagen til å gå rundt.

Vi selger alt fra sushikniver til sjampanjesabler – kniver til alle anledninger og ethvert formål. Men hvor mange kniver trenger man egentlig i hverdagen?

Til å svare på dette fikk vi hjelp av Thomas Grenlund-Tokerød, en mann med inngående kjennskap til både kniver og matlaging. For å teste knivene på typisk norsk hverdagsmat, falt det naturlig å bruke innholdet i en matkasse fra Godtlevert.

Thomas er nemlig kokk og matfaglig leder i Godtlevert.no. Matkassene fra Godtlevert består av hverdagsmiddager som er nøye planlagt av Thomas og resten av kokke-teamet, med råvarer som går igjen på de fleste kjøkken rundt om i landet.

Man trenger bare to kniver

Thomas har selv like i underkant av førti kniver hjemme. Han kaller dette en yrkesskade, og mener at man strengt tatt klarer seg med to kniver. En liten kniv, og en stor kniv.

Du kommer langt med to kniver, én skikkelig kokkekniv og én mindre kniv til finkutting – tomatskiver til brødskiva og sånne ting. Det viktigste er at kokkekniven passer deg, for en slik kniv er veldig personlig.

Hvordan finne kniven i ditt liv?

Det er mange faktorer som spiller inn når du skal velge kniven i ditt liv. Alt fra hvordan den ligger i hånda til tykkelsen og bredden på bladet, for ikke å snakke om lengden.

Bladet på de fleste kokkekniver er mellom 16 og 21 centimeter langt. Hva som føles bra har også noe å gjøre med høyden og størrelsen på hendene til den som skal bruke kniven. For kvinner vil jeg nok anbefale et blad på rundt 16-18 cm.

En av Thomas’ favoritter er en grønnsakskniv fra Masahiro.

Denne er 16 cm, og i tillegg har den et bredt blad, så man får et godt grep og kan jobbe raskere uten at fingrene kommer i klem. Dette er mye kniv for pengene, og et perfekt førstegangskjøp!


Men siden Thomas er en relativt høy fyr, velger han seg en kokkekniv med et litt lengre blad, Takamura Blazen. Han skjærer skiver av gulrot så tynne at de nesten er gjennomsiktige, og gliser fornøyd.

Jeg foretrekker også litt tynnere knivblad. Hvis bladet er for tykt, risikerer du at for eksempel rotgrønnsaker sprekker når du forsøker å dele dem i to.

Et tynt knivblad tåler litt mindre enn et tykt, men skulle uhellet være ute er det få skader en god slipejobb ikke kan fikse!

Er ikke knivferdighetene helt på kokkenivå? Ifølge Thomas er første skritt mot å hakke gulrøtter som en proff å gå til anskaffelse av en skikkelig skarp kniv!

Overlat slipingen til proffene

Ifølge Thomas har de aller færreste skarpe nok kniver hjemme – til og med i kokkekretser.

– Få knivene dine slipt én gang i året, av noen som vet hva de driver med. Da blir de ordentlig skarpe, og mye lettere å jobbe med. Har du en slipestein hjemme, så kan du gjøre det selv, men det kjenner jeg nesten ingen som har. Bortsett fra meg selv…

Med en keramisk slipestav er det enkelt å vedlikeholde skarpheten gjennom året, og det krever langt mindre utagerende fekting enn tv-kokkene skal ha det til!

Slik gjør du: Plant slipestaven støtt mot kjøkkenbenken, og lat som om du skjærer tynne skiver av staven, fire-fem ganger på hver side. Husk å tørke av metallstøvet før du bruker kniven (ikke gjør som kokken, bruk en klut!). For at vinkelen skal bli riktig er det viktig at den som bruker kniven også er den som sliper den. Se video her-->

Ikke den skarpeste kniven i skuffen

Brød. Frosne matvarer. Grønnsaker med jord på. Thomas ramser opp ting man slett ikke skal bruke kokkekniven på, som enten vil gjøre den sløv eller som kan skade eggen. Men den største feilen folk gjør er å oppbevare den skarpe kniven i skuffen.

Om kniven ligger og slenger med andre redskaper blir den sløv og kan få skader på eggen. Invester heller i en knivlist eller knivblokk, så er knivene i tillegg lett tilgjengelige!

Hvor viktig er utseendet på kniven?

Klassisk eller damask? Nei, vi snakker ikke om duker, men om knivblader. Thomas stryker fingrene forsiktig over damaskbladet, hvor lag på lag med stål brettes over hverandre og danner et unikt mønster på hver av de håndlagde knivene.

Et knivblad i damaskstål er som et smykke! Men rent bruksmessig har utseendet ingenting å si.

Når det gjelder håndtaket derimot, anbefaler kokken å gå for en kniv med metallbolster.
Kniver av høyere kvalitet har et metallbolster mellom skaftet og bladet, som både beskytter skaftet og gjør kniven mer behagelig å holde når du er våt på henda. På kniver uten bolster kan vann komme inn mellom bladet og skaftet, og over tid føre til at skaftet sprekker.

Fordi du fortjener det

Men jeg kan jo verken skjære en løk uten å begynne å grine eller hakke purre i lysets hastighet, tenker du kanskje. Trenger jeg virkelig dette? Jeg er jo ingen kokk!

Thomas slår oppgitt ut med armene.

– Bare tenk på hvor mye tid du faktisk bruker på å lage mat! Jeg vet hvor irritert jeg blir av å jobbe med dårlig utstyr, så jeg skjønner ikke hvorfor så mange der ute piner seg selv med sløve og dårlige kniver. Uansett hvor mye eller lite mat du lager, så fortjener du godt utstyr!

Tusen takk til godtlevert.no, som var så sjenerøse at de sponset oss med både en kunnskapsrik kokk og en matkasse