Introduksjon til japanske knivtyper

Lurer du på hvilken kjøkkenkniv du skal kjøpe først? Denne guiden er til deg som skal kjøpe din første allround-kjøkkenkniv og har lyst på japansk kvalitet; Tynt stål som skjærer lett igjennom alt, og hardt stål som holder kniveggen lenge!

På bildet ser du 5 japanske kjøkkenkniver:

  • Gyoto / Kokkekniv
  • Nakiri / Grønnsaks-chopper
  • Santoku / All-round kniv
  • Bunka / All-round kniv
  • Petty / Universalkniv

I praksis er dette de fem vanligste knivene vi selger mye av i butikken og dekker de aller fleste formål på hjemmekjøkkenet. Vi opplever at de som kommer inn i butikken vår som oftest lander på en Gyoto eller Santoku/Bunka. Er det slik at dere er to på kjøkkenet og begge skal bruke kniven lander som oftest de fleste på en 16,5-18cm Santoku/Bunka-kjøkkenkniv. Grunnen til dette er at den er ikke for lang og enklere å håndtere. I tillegg gir utformingen på kniven en god høyde som gir god plass til fingerne.

Hvis du kun er en som skal bruke kniven, og er en skikkelig matnerd som vil finne sin absolutte favorittkniv? Da opplever vi at du gjerne kjøper en 21cm Gyoto. Den har en perfekt størrelse til alt, men krever litt mestring hvis du ikke er vant til en 21cm kokkekniv fra før.

Hvis du fortsatt lurer på hva forskjellene er, la oss dypdykke i de fire ulike typene du kan velge mellom:

Gyoto – For deg som vil ha en større kokkekniv – 18-24cm lengde på bladet

Dette er en perfekt allround kniv til kutting av grønnsaker, som den er god til å skjære større stykker med kjøtt. Dette er kanskje den mest allsidige knivtypen, men en 21cm krever litt mestring siden kniven er litt lenger. Vi opplever ikke ofte at vi selger 24cm, dette er kun for de som har prøvd det før og vet hva de leter etter.

Gyotoen har gjerne litt buet form som gjør den god til å «rocke» frem og tilbake når du jobber med å kutte for eksempel grønnsaker du vil gjøre raskt prosess av.

kr 4.250,00

Santoku/Bunka – For deg som vil ha en passe stor allround-kniv – 16,5-18cm lengde på bladet

Vi selger nok mest av disse to knivene. De er perfekt størrelse for de fleste og gir god kontroll over kniven som gjør det gøy å lage mat. Disse knivene er ofte veldig presise å kontrollere og har en tynn tupp som gjør at den er perfekt til alt av hverdagskutting. De siste årene har vi tatt inn flere bunkaer og det er blitt den nye favoritten for mange. Den snertene utformingen av spissen er veldig tiltalende, men samtidig ekstremt presis når du skal finkutte. Santokuene er ofte litte granne høyere enn bunkaene, så hvis du vil ha god plass til fingerne mot fjølen velger du en santoku.

kr 1.150,00

Petty – Den lille kniven alle må ha – 9-15cm lengde på bladet

Vi sier som oftest at folk trenger to kniver, en Gyoto/Santoku/Bunka og en Petty. Etter du har funnet deg en skikkelig god allround-kjøkkenkniv så er det på tide å investere i den lille kniven. Denne er perfekt til alt av snitting, finkutting og hvis du trenger en allsidig kniv når plassen blir liten. Som oftest anbefaler vi pettyer som er høye, så du har plass til fingerne, så kniven kan både snitte og kutte slik som 12cm Matsubara Tanaka er. Alternativt går du for en tradisjonell petty som er litt lavere, men ekstremt presis sånn som 13cm Takamura Migakien under.

Uansett hva du preferer, en god petty er virkelig noe du vil elske å få tatt i bruk.

Kanehide - Sanken - PS60

12cm Universalkniv PS60 – SANKEN

kr 1.175,00

Nakiri – Den perfekt grønnsaks-chopperen – 16,5-18cm lengde på bladet

Grønnsaks-chopper #1! Denne kniven opplever vi at mange er interessert i, men det er ikke din første kniv mener vi. Nakirien har en flat egg, som gjør at så mye av kniveggen berører skjærefjølen samtidig. Dette gjør den utmerket til å choppe, altså at kniven går opp og ned. Dette er perfekt når du har et sjalottløk og skal gjøre rask prosess, men det er ikke en veldig allsidig kniv og du vil savne å ha en tupp veldig raskt. Derimot, har du dekket de andre behovene er en nakiri fantastisk morsomt å jobbe med på ting som lar seg choppe!

Har du flere spørsmål? Kontakt oss i chatten eller kom innom butikken vår for en hyggelig handel.