Hvorfor kokker elsker Konro-grillen

En japansk Konro-grill ute.

Du har kanskje lagt merke til Konro-grillene allerede. Disse litt annerledes-looking kullgrillene som matinteresserte venner poster på Instagram. På stranden, i hagen, til og med innendørs.

De klassiske japanske Konro-grillene, også kjent som Yakitori-grill, har blitt mer og mer populære blant matentusiaster landet over. Og det skjønner vi godt! Det er nemlig flere gode grunner til at både proffe kokker og hobbykokker har valgt denne type grill som sin foretrukne grill i mange år.

Grilling på en yakitorigrill.
Hot, hot, hot!

Konro-grillene kan nå veldig varme temperaturer, og enda bedre; de holder på varmen mye lenger enn tradisjonelle, vestlige kullgriller. De er laget av diatoméjord, eller kiselgur, som er en porøs jordart som ligner på leire. Blokkene som grillen består av sammensveises uten mørtel eller annet “lim”, som gjør at grillene blir sterkere og mer brannsikkert. Konroen bakes deretter ved 1000 grader i seks timer. Disse grillene tåler med andre ord en del!

Fordi griller av diatoméjord har veldig gode varmeisolerende egenskaper, holder kullet man bruker i grillen seg varmt lenger. Designet gir også jevn fordeling av varme og gir effektiv grilling.

Det spesielle Binchotan-kullet

I konro-griller bruker man gjerne det tradisjonelle kullet binchotan. Med binchotan får du ikke samme type “flare-ups” som man får med kullgrillet vi er vant til å bruke i Norge. På grunn av dette får man ikke den litt bitre, brente smaken på det man griller, men heller et lekkert hint av røyk. Dette er også en stor grunn til at grillen er så høyt elsket av mange kokker. Det gjør nemlig at det genereres mindre røyk under grillingen, som gjør at man kan bruke grillen innendørs. Hører vi en mulighet for å forlenge grillsesongen i Norge her?

Når man steker kjøtt på konro-grill med binchotan-kull, bevarer man også umami-smaken i kjøttet svært godt. Den sterke varmen fra kullet gjør at man lynraskt skaper en karamelisert skorpe på kjøttet, samtidig som at man bevarer saftigheten på innsiden.

Konrogrill på en restaurant.
Mye på liten plass

Med sitt firkantede, kompakte design er konroene dessuten ypperlige i midten av et spisebord eller på et kjøkken med liten plass. Det gjør det mulig for mange å bruke grillene, både hjemme og på profesjonelle, travle kjøkken.

Konro-grillene kommer i flere størrelser, så det er også mulig å være flere rundt spisebordet som griller samtidig. Eller hva med flere små griller nedover borde? Mulighetene er mange med denne allsidige og og sosiale måten å grille på.

Les også

du er kanskje interessert i