Hvordan velge kjøkkenkniv

Yu kurosaki kjøkkenkniver

Er du på utkikk etter en ny kjøkkenkniv? Fantastisk! Vi synes jo selvfølgelig jakten på den perfekte kjøkkenkniv er kjempegøy, men hvor starter man egentlig når man skal velge sin nye følgesvenn på kjøkkenet?

Bare hos oss i Skarpekniver har vi hundrevis av kniver du kan velge mellom, og det hele kan kanskje virke litt overveldende. Men frykt ikke – det er enklere å finne frem til riktig kniv enn hva du kanskje tror.

Når vi skal hjelpe kunder velge en kniv, eller investere i en ny kniv selv, er det gjerne fire ting vi sier man må se på:

1. Hvilken knivtype skal du velge?

Én kniv vil aldri kunne dekke alle behov, spesielt dersom dere er flere i husstanden som skal bruke den. Men du vil komme langt på vei ved å identifisere hva det er du kommer til å bruke kniven mest til i hverdagen.

Dersom du er ute etter én kniv du kan bruke til det meste på kjøkkenet, skal du velge mellom disse to knivtypene:

21cm kokkekniv

Den klassiske størrelsen for en allround-kniv. Med en 21cm kokkekniv du alt du trenger til grønnsaker og kjøtt. Som oftest er du komfortabel med å håndtere en litt større kniv dersom du velger denne størrelsen.

16-17cm santoku (grønnsakskniv)

En 16-17cm santoku er en allsidig kniv som passer nesten alle i huset. Her får du en kniv som er enkel å kontrollere på grunn av størrelsen og som har god høyde på knivbladet. God høyde på knivbladet gir god plass til fingrene.

2. Hva slags håndtak foretrekker du?

Det er to hovedtyper knivhåndtak: japansk og vestlig.

På japanske håndtak stikker tangen kun et stykke inn i håndtaket. Dette gjør at kniven generelt blir lettere og at balansepunktet ofte er et lite stykke ut på knivbladet. På grunn av dette må man gjerne holde litt lengre frem på knivbladet når man bruker kniven.

Vestlige håndtak har ofte mer tyngde fordi tangen gjerne går gjennom hele knivhåndtaket. Dette gir økt tyngde og balansepunktet havner ofte midt i mellom knivbladet og håndtaket.

Er du usikker på hvilke av disse to du foretrekker, pleier folk flest her i Norge å ha mest erfaring med det vestlige knivhåndaket.

3. Hardhet

Hardheten på stålet i kniven har mye å si for knivens evner. Jo hardere stålet er på Rockwell C skala (HRC), jo tynnere kan kniven lages og desto skarpere blir den. Stålet vil også tåle mer og dermed vare lenger.

Knivstål har vanligvis en hardhet på mellom 52 og 64 HRC, og japanske kniver benytter som regel mye hardere stål enn vestlige kniver for å kunne gjøre knivbladet tynnere.

Vi kan anbefale å velge en kniv med hardhet på mellom 60-61 HRC. Det gir en god balanse mellom pris og hardhet hvis du er på jakt etter en kniv som holder seg skarp lenge.

4. Hvor stor er hånden din?

Størrelsen på hånden din og preferanse på vekt vil ha noe å si for hvilken kniv som passer deg best.

Ofte foretrekker for eksempel kvinner med mindre hender, mindre kniver, men her er det ikke noe fasitsvar.

Har du veldig store hender kan vi nok anbefale deg å velge et japansk håndtak hvor du får god plass til hånden.

Vårt beste tips er at du kjenner litt på knivene du allerede har for å kjenne på hva du liker best.

I videoen kan du se Alexander vise deg sine tre favorittkniver, og forklare hvorfor akkurat disse passer han godt.v

Noen siste tips når du skal velge kjøkkenkniv

Velg kvalitet over kvantitet. Du vil få mye mer glede av noen få ordentlig gode kniver som varer lenge, enn mange forskjellige billige kniver.

Ikke vær redd for å velge med øynene. Livet er for kort for å kjøpe en kniv som du ikke selv synes er lekker å se på. Skal du investere i en kniv, skal du også like hvordan den ser ut, så ikke vær redd for å være kresen.

Ikke kjøp noe du egentlig ikke vil ha. Vil du ikke ha en kniv med karbonstål som krever mer vedlikehold, så ikke velg en slik kniv (selv om han ene vennen din som er selvutnevnt knivekspert insisterer på at det er det eneste riktige å bruke). Vi har mange fantastiske kniver med knivblad i rustfritt stål også.

Vi hjelper deg gjerne med å finne riktig kjøkkenkniv!

Er du fortsatt litt usikker på hvilken kniv som er perfekt for deg? Stikk innom butikken vår ved Mathallen i Oslo eller send oss en melding på Facebook, chatten vår her på Skarpekniver.com eller en e-post</aZ, så hjelper vi deg gjerne med å finne den perfekte kniven for deg og dine behov.