Hvordan unngå rust på kjøkkenkniven?

Kniver laget av høykarbonstål, oftest referert til som “karbonstål”, har ett stål med en egg som holder vesentlig lenger enn kniver i rustfritt stål. Dessverre kommer den lenger holdbarheten på eggen med en liten hake. Nemlig at stålet er mer utsatt for rust.

I denne artikkelen får du en innføring i hva det innebærer å eie en karbonstål-kniv og hvordan du best kan ta vare på den.

Hva er rust og hvordan unngå det?

Ifølge Wikipedia er definisjonen av rust som følger: «Rust er en dagligdags betegnelse for oksidasjon. Oksidering av metaller kalles korrosjon, prosessen fører til kjemiske forbindelser av jern (Fe) og oksygen (O). Alt etter sammensetning kan fargen være gulaktig, rødlig, brunlig og over mot svart.» Kort sakt er rust en reaksjon som utvikler seg på karbonstål-kniven om man lar den ligge fuktig, eller med matrester, over lenger tid.

Når vi selger kniver i butikken så sier vi alltid til kunder at kniven ikke skal puttes i vaskemaskin, at man ikke skal bruke knivene på bein eller frossen mat og at man burde ha en god rutine for vask og tørk. Så hva er en god rutine?

En god rutine vil for eksempel være å tørke kniven mens man vasker hendene, eller skylle mellom forskjellige matvarer. Når man da er ferdig med å forberede maten vasker man kniven med såpe og vann, pass på å ikke skrubbe patinaen av bladet, tørker deretter av kniven godt og oppbevarer den på ett trygt sted.

Hva er patina?

Noe man fort vil se på en karbonstål-kniv, er at bladet vil endre seg etter hvert som man bruker den. Dette er patina, på samme måte som når kobber blir grønt over tid, eller en skinnjakke blir vakrere etter hvert som den eldes. Patina er noe som vil utvikle seg på bladet om man vil eller ei, og er faktisk noe man ønsker på kniven sin. Det er en type oksidasjon som hjelper til med å forebygge den rusten vi ikke ønsker, den røde rusten som tærer på stål og ødelegger kniven din. Bladet på kniven vil endre farge, bli grått eller til og med svart etter hvert som den brukes. En patina utvikles på karbonstål når det utsettes for luft over lengere perioder eller blir utsatt for syrer i korte perioder. Patina kan oppsummeres med at svart eller grå = bra, rød eller oransje = dårlig. 
-

Hva gjør jeg om det kommer rust på kniven?

Skulle du mot formodning finne rust på knivbladet, ikke fortvil. Det er ingen krise om det kommer rust på kniven. En rekke produkter kan nemlig fjerne rust, som for eksempel Rust Eraser, en skånsom kjøkkenskrubb eller Autosol. Disse produktene fjerne vanligvis den overfladiske rusten. Bruk en forsiktig berøring, så du ikke fjerner mer av patinaen enn du må. Hvis det er et mer alvorlig tilfelle, kan dette være en mer tidkrevende jobb.

Dette kan høres ut som mye arbeid for en enkel kjøkkenkniv, men vi lover at det er verdt det.