Hva er Yakitori – stor guide

Yakitori (焼 き 鳥) er grillede kyllingspyd laget av små stykker kjøtt fra alle forskjellige deler av kyllingen, som for eksempel brystene, lårene, huden og leveren. Vanligvis tilberedt over trekull, er yakitori en populære og rimelige matretter som ofte nytes sammen med et glass øl.

Den beste yakitorien serveres på restauranter som spesialiserer seg, kjent som yakitori-ya, men du finner også yakitori-spyd på mange andre typer restauranter over hele Japan, som izakayaer.

De mest populære spydene

Negima-spyd

Negima (ねぎま) er en av de mest populære yakitori-spydene og er normalt laget av kyllinglår med små biter av purre mellom hver kyllingbit.

Momo-spyd

Momo (もも) referer til lårkjøtt, derfor er Momo-spyd laget av kylling lår.

Tsukune-spyd

Tsukune (つくね) er kjøtboller laget kyllingkjøttdeig, egg, grønnsaker og krydder. Typisk lages de som små spyd før de settes på spyd, eller lages som en lang remse og festes på spydet.

Torikawa-spyd

Torikawa (とりかわ), blir også kalt kawa (かわ), som er remser av kyllingskinn som grilles til det blir helt sprøtt.

Tebasaki-spyd

Tebasaki (手羽先) er kyllingvinger som er blitt grillet til de er gylne og sprø.

Reba-spyd

Reba (レバー) er kyllinglever på spyd, ordet kommer fra det tyske ordet for lever.

Tilberedning

Å tilberede Yakitori-spyd går ganske raskt. Tilpass kyllingen i gode biter før du skal sette det på spyd. Vi anbefaler at du tilbereder alt først og så setter på spyd.

Spydene
Bambusspyd får du enkelt tak i på de fleste thai-/grønnsakssjappene. Før du putter kyllingen på spydene, legg spydene i vann i 30-45 minutter. Da splintrer de mindre, men først og fremst blir de mer robuste mot den ekstreme varmen og unngår å brenne opp.

 

Slik lager du Yakitori-saus

1⁄2 kopp soy sauce

1⁄4 kopp brunt sukker

1⁄2 kopp mirin
(kjøpes på de fleste asia-butikker, kan erstattes av annen søt alkohol)

1⁄4 kopp sake

1 hvitløksfedd, knust

1 bit ingefær, skrelt (0,5 cm tykk)

1 spiseskje vann

1 spiseskje Maizena

1. I en liten sausekjele, bland sammen soya, sukker, mirin, sake, garlic og ingefær. Vil du bare komme i gang, kan sake og mirin f.eks. erstattes av Vermouth.

2. Varm opp under medium varme i 3-4 minutter.

3. I en liten bolle, bland sammen vann og Maizena.

4. Bland inn Maizena-blandingen i innholdet i sausekjelen.

5. Fortsett å varme inntil sausen tykner.

6. Sil sausen.

7. Klar til grilling!

Yakitorigriller og -kull

kr 3.750,00
kr 4.750,00

Derfor handler du hos SkarpeKniver.com

Vi er Norges største utsalgssted for japanske kjøkkenkniver og her hos SkarpeKniver.com brenner vi for å spre kjøkkenglede. Hos oss får du rask levering fra vårt eget lager og 14 dagers returrett på alle varer du kjøper. Vi holder til rett utenfor Oslo og sender til hele Norge. Har du spørsmål om kjøkkenkniver, ta gjerne kontakt med oss på e-post eller telefon.