Grit – Så høy korningsgrad trenger du

En ting vi får mye spørsmål om i butikken er hvor høy grit du trenger. Vi ser alt for ofte at det blir kjøpt steiner opp mot 8.000#-10.000# grit, men dette er utelukkende stein som er brukt for høypolering av kniver til proteinskjæring (les: sashimi for eksempel) og arbeidsverktøy. For å slipe kjøkkenkniver hjemme trenger du ikke gå så høyt, det blir rett og slett kontraproduktivt.

Hva er grit/korningsgrad?

Grit eller korningsgrad sier noe om hvor grov slipesteinen er og hvor effektivt den fjerner stål. Som med sandpapir, lavt tall betyr enda grovere. Slipesteiner som brukes på kniver kommer normalt fra 220# til 10.000#, men du trenger ikke alle kornstørrelsene. For kjøkkenkniver, så skal du som oftest skjære ting med fiber som for eksempel grønnsaker, da vil du gjerne ha litt “tenner”. Jo høyere opp du går i grit, desto finere og mindre blir tennene; på et tidspunkt blir tennene for fine til å være effektiv på grønnsaker som gjør at den oppleves mindre skarp. Vi pleier ofte å anbefale en miks mellom 220-400 til 1500-3000 i steiner, da har du i praksis alt du trenger.

Korningsgrad – så høy grit trenger du

En god kombo er å ha 220/1000/3000 grit, da har du alt du trenger. En 220# grov stein som du bruker til å avvirke godt med stål og gjør det enkelt å sette opp kniveggen igjen. Vi får av og til spørsmål om en trenger en grov stein hvis knivene er skarpe, og det enkle svaret, er ja det trenger du. Du vil alltid ha behov for å sette opp eggen så dette er det viktigste du kjøper.

Siden slipesteiner slites over tid, og gjerne i tråd med hvor mye stål du avvirker, vil 220# steinen være den som slites mest. Det mest økonomiske er at du kjøper 220# løst, da kan du alltid enkelt bytte ut denne hvis du bruker mye av den.

Etter at du er ferdig på 220# trenger du å polere kniveggen og en 1000/3000# stein er perfekt for å gjøre denne jobben. På 1000# steinen får du enkelt polert opp tennene til en god størrelse som er veldig effektiv på for eksempel grønnsaker.

3000# steinen er god til å gjøre siste finpoleringen hvis du vil raffinere eggen enda mer. Skal du f.eks skjære kjøtt eller fisk vil du oppleve et enda finere snitt ved å polere opp på 3000#. Normalt krever det litt jobb på 3000#-steinen for å mestre hvordan kniveggen responderer på å bli slip på så fin grit. Du kan alltids gå tilbake til 1.000#-steinen hvis du føler at du får en mindre skarp kniv. Øvelse gjør mester!

Våre bestselgere

Les også