En guide til knivstål

Finn-riktig-knivstål

De to vanligste spørsmålene vi oftest får om knivstål er:

– Ruster det?
– Hvor lenge holder den seg skarp?

Kortversjonen

Hvis du synes flekker ser skittent ut og opprører deg, ikke gå for karbonstål. Knivene vi selger er virkelig veldig skarpe, men karbonstålene er ofte skarpere. Ta vare på dem, så holder de kniveggen lenger. Noen har en karbonstålkjerne, men har et lag med rustfritt på utsiden, slik at bare den ikke-rustfrie kanten kan håndteres.

Den lange versjonen

For lenge siden laget de stål, og det var skarpt og det rustet. For ikke lenge siden begynte de å lage rustfritt stål som ikke var like skarpt, men ikke rustet. Nylig laget de pulverisert rustfritt stål som er sprøtt og ikke ruster. Den siste nyvinningen av pulvermetallurgi gir rom for å ha et rustfritt stål som kan være veldig skarpt og ikke ruster.

Rust (Patina) på knivstålet

Fordi rusting eller oksidering er i stålets natur, er det ikke et spørsmål om hvor godt du tar vare på det, det vil ruste. Dette betyr at det kommer til å oksidere og bli grått første gang du bruker det, og finishen endres. Det går bare ikke å komme rundt det. Hvis du lar vann ligge på stålet over litt tid, vil det ruste. Hvis du får et oransje skal, av oksideringen, så er det dårlig, og du vil bli kvitt det så snart du ser det. Skrubb det av ved første anledning.

Hvorfor ruster ikke rustfritt stål?

På grunn av vitenskap. Husk, det kalles rustfritt, ikke rust-aldri. Dette er en annen type rustfritt stål enn du finner i vanlig bestikk, så du kan ikke putte de i oppvaskmaskinen. De japanske knivene vi importerer er laget av rustfritt stål som er veldig skarpt og bedre til å holde en knivegg enn europeiske eller masseproduserte kniver.  Likevel, rustfrie kniver blir ikke like skarpe som karbonstålkniver. De fleste av de japanske knivene vi fører er laget av 2 ytre lag av mykt stål, som dekker det harde kjernestålet (som er hva kniveggen er laget av). Det er noen som er en kombinasjon: rustfritt stål på utsiden og karbonstål på innsiden. Dette gir deg god ytelse, med bare 5% av det eksponerte overflatearealet som er utsatt for rust.

Hvordan bevare skarpheten til din kniv

Alle de japanske knivene vi selger er eksepsjonelt gode til å være skarpe, mye skarpere enn et billigsett fra Fiskars eller andre masseproduserte kniver. Stålet i en japansk kniv er hardere, så det holder seg skarpere lenger. Skarphet og sprøhet går hånd i hånd. En hvilken som helst kniv med høy ytelse bør ikke brukes til bein eller frosne matvarer, men heller til mat du ville tygge med dine egne tenner. Tenk på kjøtt, fisk og grønnsaker. Vanligvis er vanlig rustfritt stål mindre utsatt for å «chippe» enn karbonstål, men rustfritt pulverisert er litt mer følsomt enn andre rustfrie stål. Hvis du tar vare på verktøyene dine, vil de vare lenger. Det samme gjelder kniveggen. Unngå å bruke knivene som en hammer, eller kutte på harde overflater, eller andre harde ting som kan skape spenning i knivbladet når du kiler den fast.

Beslutning – Hvilket stål skal jeg velge?

Hvis du ikke er plaget av flekker og er villig til å tørke av kniven din når du bruker den, så gå for karbonstål. Er det ikke viktig at kniven din er blank betyr at du kan ha en kniv som vil være utrolig god til å holde kniveggen, og vil få et unikt utseende når du bruker den. Vi i Skarpekniver elsker dette! Tenk på hvordan dine favorittpar jeans eller støvler utvikler et unikt utseende etter at du har brukt dem over litt tid. Hvis du vil ha eksepsjonell skarphet og ingen rust, bør du se på pulverformede ståltyper. Hvis du bare vil ha en veldig skarp kniv som pålitelig kutter maten din uten problemer, kan du velge vanlig rustfritt stål.

 

Ulike ståltyper

Rustfri Karbon Rustfri pulverstål
Aus-8 Yellow SG2
Aus-10 White #1 R2
VG-1 White #2 SRS15
VG-10 Blue #1 SRS13
VG-7 Blue #2 HAP40
Molybden Vanadium Blue Super ZDP189

Linker til knivserier av ulike karbonståltyper

White#1 White#2 Blue Super
Fujiwara No factory Takeda NAS
Nishida Tojiro Shirogami Shibata Kotetsu AS
Yu Kurosaki Shimo Anruy
Dojo
Yu kurosaki AS Hamret
Yoshimi katou AS

Linker til knivserier av ulike rustfrie pulverstål

SG2 R2 HAP40/ZDP189
Yoshimi Katou SG2 Yu Kurosaki R2 Gihei ZDP189
Yu Kurosaki Senko Takamura Migaki Gihei HAP40
Kobayashi Masahiro Neo Kengata Yoshida ZDP189
Yu Kurosaki Mirror

 

Jeg håper dette hjelper deg med å bli komfortabel med de forskjellige ståltypene, deres styrker og svakheter. Hvis du føler at du vil gå dypere ned i kaninhullet, kan du sjekke ut denne boken The Knifenerd Guide to Japanese Knives. Hvis du fortsatt føler at du trenger hjelp til å plukke ut en kniv, kontakt oss her på chatten så hjelper vi deg gjerne gjennom prosessen!