Bli kjent med Riedel

Utenfor Riedel vinglassprodusent.

Riedel er en av de mest kunnskapsrike og anerkjente vinglassprodusentene i verden. Det østerriske selskapet har holdt på med glassproduksjon i over 260 år og har utviklet sin produksjon i takt med utviklingen i vin, klima og trender.

Riedels start på et glassimperie

Det var den tredje Riedel-generasjonen, med Johann Leopold Riedel i spissen, som på midten av 1700-tallet la grunnlaget for den store produksjonen av glass som foregår i dag.

Den første Riedel-fabrikken lå i det som var Christiansthal i kongeriket Böhmen i dagens Tsjekkia. Den lille fabrikken lå langt inne i skogen fordi man trengte treverk til å fyre i ovnene.

Den første lille Riedel-fabrikken i Christiansthal

På den tiden produserte Riedel blant annet vindusglass og knapper. Deretter begynte de å produsere vinglass.

Gjennom årenes løp lyktes det Riedel-familien å bygge opp et mindre imperium på tross av både krig og endrede landegrenser. Men da andre verdenskrig brøt ut, endret alt seg.

Tyskernes inntog i Tsjekkia førte til at familien valgte å sprenge fabrikken for at den ikke skulle havne i tyske hender. 

Glassblåsingg hos Riedel i 1957

Et skjebnesvangert møte fremtidens vinglass

I mars 1946 ble Claus Riedel, som da var krigsfange i Italia, forflyttet med tog fra Pisa. Ferden gikk mot Tyskland, men Claus hadde andre planer enn å bli med dit.

16 år gamle Claus hoppet av toget i fart og begynte å vandre gjennom Alpene til nærmeste by. Der kom han i kontakt med en gammel blind mann som het Daniel Swarowski. 

Claus fikk hjelp av Swarowski, og kunne bygge opp livet sitt på nytt. Med den økonomiske hjelpen han fikk, kunne han kjøpe en glassfabrikk i den østerriske byen Kufstein. I dag produseres alle munnblåste glass og karafler der.  

Presisjonvinglassets inntog

I 1957 designet Claus sitt første drikkeglass, som utmerket seg med sitt enkle og elegante utseende, og han mottok en Grand Prix-medalje fra verdensutstillingen i Brussel.

Claus Riedel fortsatte å utvikle drikkeglasset til vinglass, ettersom han fant ut at vinen smakte bedre i en større og avrundet klokke enn i et rett glass.

I 1971 ble Sommeliers-serien, som var den første druespesifikke vinglasserien i verden, lansert. Claus var også den første i verden som laget et vinglass med plass til en hel liter vin.

George og sønnen Maximilian Riedel

Riedel i dag

Etter en lang og dramatisk historie har Riedel i dag hovedkontor i Kufstein. Hoveddelen av produksjonen deres foregår i Tyskland. 

I dag ledes selskapet av George og sønnen Maximilian Riedel. Maximilian er ellevte generasjon Riedel og i dag daglig leder i det store glassproduksjonsselskapet. Han har fortsatt å føre designtradisjonen videre, og har blant annet designet den prisbelønte O-serien og en rekke nyskapende karafler. 

Med Riedels lange historie av kunnskap og engasjement er det lett å forstå hvorfor de er så anerkjente i vinverdenen.